Svidnícki poslanci protestujú proti výrokom Pavla Prokopoviča

03.10.2003 Celý región

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Svidníku na svojom mimoriadnom zasadnutí 29. septembra vyzvali šéfa rezortu dopravy Pavla Prokopoviča zo susedného...
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Svidníku na svojom mimoriadnom zasadnutí 29. septembra vyzvali šéfa rezortu dopravy Pavla Prokopoviča zo susedného Stropkova ospravedlniť sa občanom mesta a okresu Svidník za šírenie nepravdivých informácií. Skresľovanie skutočnosti je podľa nich zneužitím právomoci verejného činiteľa. Mal sa ho dopustiť v relácii Sito televízie Markíza 18. septembra 2003 v súvislosti s diskusiou o vytvorení sídla nového obvodného úradu.

Poslanci po asi 40-minútovom rokovaní prijali jednomyseľne v tejto záležitosti protestné stanovisko. Najviac ich rozhorčilo Prokopovičovo tvrdenie, že \"Stropkov je centricky oveľa lepšie umiestnený v strede obidvoch okresov ako Svidník, ktorý je pod Duklou\". Toto tvrdenie nepovažujú za relevantné.
V stanovisku MsZ sa uvádza, že bolo by zaujímavé zistiť, ako sa minister dopracoval k centrálnejšej polohe Stropkova \"o deväť percent\", keď oficiálne štatistické ukazovatele uvádzajú opak. Podľa prepočtu precestovaných kilometrov obyvateľmi miest a obcí súčasných okresov Svidník a Stropkov vyplýva, že do mesta Svidník je potrebné absolvovať o 1248 kilometrov menej ako do mesta Stropkov. Hustota obyvateľstva je o desať percent väčšia v okrese Svidník. Okresný úrad (OÚ) vo Svidníku je úradom II. kategórie a okres má 33 495 obyvateľov, 68 obcí s rozlohou 550 kilometrov štvorcových a OÚ v Stropkove je úradom III. kategórie a okres má 21 013 obyvateľov, 43 obcí s rozlohou 381 kilometrov štvorcových.
Poslancov rozhorčilo aj ministrovo tvrdenie, že \"v roku 1968 boli dve dediny a to Vyšný a Nižný Svidník. Politickým rozhodnutím vtedajšieho ÚV KSČ konkrétne pána Biľaka bol vytvorený okres Svidník a na 30 rokov bol zastavený rozvoj mesta Stropkov\". Svidník však vznikol už v roku 1943 zlúčením Vyšného a Nižného Svidníka a uznesením Krajského národného výboru v Košiciach z 10. júna 1964 získal štatút mesta.
Okres vznikol vládnym nariadením číslo 36 z 28. februára 1968 a okresný národný výbor zákonným opatrením Predsedníctva Národného zhromaždenia číslo 104 z 11. júla 1968 podpísaným prezidentom ČSSR Ludvíkom Svobodom, predsedom Národného zhromaždenia ČSSR Josefom Smrkovským a predsedom vlády ČSSR Oldřichom Černíkom. Vtedy vznikli okrem Svidníka ďalšie tri okresy a to Vranov n/T. , Stará Ľubovňa a Veľký Krtíš.

(jj)
 

Vyberte región